Tijdens de afgelopen herfstvakantie en het verlengde weekend van 11 november, is de verhuur van films in videotheken met 9,1 procent gestegen tegenover 2007. Het gaat om de hoogste stijging in vijf jaar. Dat blijkt uit een rondvraag bij vijftig Vlaamse videotheken in opdracht van de Vereniging Home Entertainment België (VHB), de koepelorganisatie voor de videotheekbranche.
De stijging is volgens VHB onder meer te verklaren door het feit dat de consument door de economische crisis zijn vrije tijd vaker thuis invult. Bovendien is het aanbod films op digitale televisie beperkter en duurder dan het aanbod in de videotheken. "Dat de videotheken goedkoper zijn, telt voor de prijsbewuste consument van vandaag", klinkt het.

In een videotheek krijgt de consument bovendien gratis filmadvies en de keuze uit een assortiment dranken en snacks.

Ook de opkomst van Blu-ray wordt genoemd als een reden voor de stijging. Deze schijfjes zijn even groot als een dvd, maar hebben meer opslagcapaciteit. De films die op Blu-ray-formaat worden uitgebracht, hebben een veel hogere beeldkwaliteit.

"De filmliefhebbers weten de films in hoge resolutie duidelijk te smaken, zo blijkt uit de verhuurcijfers van 25 oktober tot en met 11 november 2008, de periode van de herfstvakantie tot het 11-novemberweekend", zegt de VHB. "De verhuur van dvd's steeg met 7,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, die van Blu-ray-films lag maar liefst vijftig maal hoger."