De Belgische conjunctuurindicator zakte afgelopen maand naar het laagste peil sinds hij in zijn huidige vorm berekend wordt, en dat is nu toch al bijna dertig jaar.
Het vertrouwen van de ondernemers en bedrijfsleiders in de economische situatie is afgelopen maand gezakt naar het laagste peil sinds begin 1980, toen de conjunctuurindicator voor het eerst in zijn huidige samenstelling werd berekend. De index is nu gezakt van -23,7 tot -31,3.

Het is de eerste keer dat de barometer onder de -30 zakt. Zelfs tijdens de vorige recessie, begin de jaren negentig, zakte het vertrouwen van de bedrijfsleiders niet in deze mate.

Vooral in de industrie is het vertrouwen ver te zoeken. De subindicator die daarnaar peilt zakte van -27,1 naar -36,5, ook het laagste peil ooit sinds de Nationale Bank begin 1980 begon met haar maandelijkse enquêtes bij de bedrijfsleiders.

Niet alleen de vraag zakt in elkaar zoals onder meer blijkt in de autosector, maar ook de orderboekjes lopen snel leeg. Dat merken ook de bouwbedrijven en dus zakt ook daar het vertrouwen. De handel houdt nog het best stand, met een verzwakking van -1,8 tot -23,3.

De subindex van de handel, die vorige maand nog een licht herstel te zien gaf, moest dat in december weer prijsgeven. Het herstel had te maken met de euro, die toen al ongeveer 20 procent van zijn waarde tegenover de dollar had moeten prijsgeven. Maar door de extreme verlaging van de Amerikaanse rente is de euro nu opnieuw fors in waarde gestegen, en dat is slecht nieuws voor onze export.

Bovendien is er de algemene verzwakking van de wereldeconomie, waardoor de internationale vraag naar producten uit de eurozone is afgenomen. In Europa, de Verenigde Staten en Japan schroeven de gezinnen hun bestedingen terug omdat ze anticiperen op een zware recessie en mogelijk massale ontslagen.

Vorige week vrijdag bleek al dat ook het consumentenvertrouwen op het laagste peil in vijftien jaar is beland.