Er komt almaar meer kritiek op het beleid van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Zo vinden de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dat er geen sprake is van een democratische machtsverdeling in Zimbabwe zolang Mugabe aanblijft. Ondertussen heeft Zwitserland beslist de toegang tot enkele rekeningen en tot het land te blokkeren voor een aantal aanhangers van Mugabe.
Elf bondgenoten van Mugabe, die ervan worden beschuldigd achter het geweld tijdens de presidentsverkiezingen in Zimbabwe van dit jaar te zitten, mogen Zwitserland niet langer binnen. Daarnaast hebben ze niet langer toegang tot twee rekeningen waar ongeveer 547.000 dollar op staat. Met die beslissing sluit Zwitserland zich aan bij de heersende Europese idee dat Mugabe moet aftreden.

Ook de Britse Afrikaminister Mark Malloch-Brown noemde Mugabe "een hindernis" op weg naar een politieke oplossing, aldus de BBC. "Een verdeling van de macht met Mugabe is ondenkbaar", aldus Brown. Ook de Amerikaanse gezant Fraser deelt die mening. "Mugabe leidt aan realiteitsverlies", zei hij zondag.

Washington vertrouwt de 84-jarige Mugabe, die van Zimbabwe een "gestrande staat" heeft gemaakt, niet meer. Het in september gesloten akkoord over de machtsverdeling tussen ZANU-PF en de MDC van Morgan Tsvangirai "moet worden uitgevoerd onder een andere president dan Mugabe", zei de Amerikaanse diplomate.

Ondertussen eist de cholera-epidemie in Zimbabwe verder zijn tol. Volgens schattingen van de VN zijn al minstens 1.100 mensen overleden aan de ziekte. Unicef gaat ervan uit dat bijna 24.000 mensen lijden aan de dodelijke ziekte. Een eerste vliegtuig met noodzakelijke medicijnen voor de behandeling van de zieken is aangekomen in Harare, deelde de organisatie mee. Maandagavond zal een tweede vliegtuig aankomen.

Zimbabwe bevindt zich in de grootste economische en politieke crisis in de geschiedenis van het land. Die crisis wordt alleen maar erger door de cholera. "We hebben op vlak van cholera het dieptepunt bereikt. De toestand is moeilijk, maar we krijgen steun van landen als Tanzania, Namibië en Zuid-Afrika", zei Tomaz Zalamao, uitvoerend secretaris van het regionale samenwerkingsverband SADC.

Mugabe heeft tijdens het weekend alle internationale eisen voor zijn aftreden afgewezen. Volgens hem heeft de crisis niets te maken met zijn heerschappij maar met de schadelijke invloed van de voormalige koloniale macht Groot-Brittannië.