Aanbidster van Louis Michel wordt geïnterneerd
De correctionele rechtbank van Nijvel heeft maandag de internering bevolen van een aanbidster van Europees Commissaris Louis Michel. De vrouw stond terecht voor het stalken van Michel. In juli werd ze al bij verstek veroordeeld in een gelijkaardig vonnis, maar de vrouw tekende daar verzet tegen aan.
Hoewel de vijftiger Michel nog nooit had ontmoet, koesterde ze al jaren een enorme bewondering voor de liberale politicus. Ze stuurde vele brieven waarin ze Michel raad gaf over maatschappelijke thema's, maar ook haar liefde verklaarde.

Af en toe bevatten de brieven ook seksueel getinte boodschappen en zat er een foto, zakdoek of slipje bij. De brieven kwamen toe op het gemeentehuis van Geldenaken, bij de Europese Commissie en bij Michel thuis. Sinds 2006 werden er verschillende klachten wegens stalking ingediend.

Stalkster zag 'een teken'

Een psychiater schreef de vrouw een medische behandeling voor, nadat hij vaststelde dat ze mentaal niet stabiel was, waarna de situatie tijdelijk verbeterde.

Maar in november 2006 begon de vrouw opnieuw. Ze verklaarde achteraf op televisie te hebben gezien hoe Michel soms verwees naar haar adviezen en zelfs naar leden van haar familie, en dat te hebben geïnterpreteerd als 'een teken'. Afgelopen zomer stuurde ze nog een pakket naar Michel.

Deze keer verscheen de vrouw wel voor de rechtbank. Het parket vroeg opnieuw haar internering omdat ze twee persoonlijkheden zou hebben: een redelijke en een die er niet in slaagt om de stalking te stoppen.

Door haar te laten interneren, wou het openbaar ministerie ervoor zorgen dat de stalking stopt maar ook dat de vrouw kan verzorgd worden. De rechtbank volgde de openbare aanklager daarin.