Van Parys (CD&V) verwijt Dewael electoralisme
Foto: rr
CD&V-senator Tony Van Parys reageert scherp op de boodschap van ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) dat er zelfs zonder het arrest van het Grondwettelijk Hof over Brussel-Halle-Vilvoorde federale verkiezingen georganiseerd kunnen worden.
. "Dit heeft niets meer te maken met respect voor uitspraken van het Hof. Dit is puur electoralisme. Het arrest van het Grondwettelijk Hof is gemotiveerd en moet toegepast worden", aldus Van Parys in een reactie aan Belga.

Van Parys wordt intussen genoemd als mogelijke opvolger van ontslagnemend minister van Justitie Jo Vandeurzen. "Ik heb dat ook gelezen", reageert Van Parys. "Gezien mijn vriendschappelijke band met Jo Vandeurzen zou ik daar eerst met hem over spreken. Het is nu niet aan de orde. We zitten met een gigantisch probleem. Het denken aan postjes is ver weg", stelt hij.

Om uit de impasse te geraken, moeten volgens Van Parys eerst "voorwaarden gecreëerd worden om een nieuwe performante regering" op poten te zetten. Het is nog afwachten wie die ploeg moet leiden. Er wordt gespeculeerd over een mogelijke terugkeer van oud-premier Jean-Luc Dehaene.

"Dehaene is natuurlijk een monument en iemand die bewezen heeft dat hij sterk is in crisissituaties. Maar wat wil hij zelf? Hoe reageert de rest? En over welke termijn spreken we?", aldus Van Parys, die net als zijn partij vindt dat de regering de rit best uitdoet tot 2011. Dehaene zelf heeft zich in het verleden echter uitgesproken voor samenvallende verkiezingen.