Eerste kernkabinet sinds ontslag regering
Foto: pn
Het kernkabinet van de ontslagnemende regering Leterme kwam vanmiddag bijeen om zich te buigen over enkele dringende lopende dossiers. Opvallend was dat ook Stefaan De Clerck zijn opwachting maakte aan de Wetstraat 16. Na afloop wilde niemand van de aanwezigen commentaar kwijt.
De vicepremiers slaagden erin de pers te verschalken door het kabinet van de premier via verschillende uitgangen te verlaten. Op die manier ontweken ze ook vragen, zodat er ook niets uitlekte over de vergadering. Het gerucht deed ook de ronde dat Kamervoorzitter Herman Van Rompuy zich op de Wetstraat 16 bevond, maar die informatie kon niet worden bevestigd of ontkend.

Dat de meerderheid er voor kiest om een ontwerp voor het werken met voorlopige twaalfden, kan er op wijzen dat men geen doorbraak in de politieke crisis verwacht voor het einde van het jaar.

Dringende dossiers besproken

Doordat de regering ontslagnemend is, dreigen een aantal dossiers achterstand op te lopen. Het kernkabinet kwam vanmiddag samen om de meest dringende te behandelen.

De omstreden begroting van 2009 moest nog goedgekeurd worden en de overnames van Kaupthing Bank door een Libisch staatsfonds en van Fortis door BNP Paribas vragen om dringende behandeling.

Ook andere dossiers worden door het ontslag van de regering op de lange baan geschoven. Zo moest vorige vrijdag de handtekening gezet worden onder het besluit om 16 para's naar Afghanistan te sturen. Door de politieke actualiteit van vorige week is dat niet gebeurd.

De missie, die op 5 januari zou moeten vertrekken, komt daardoor voorlopig evenwel niet in gevaar, zegt de woordvoerder van minister van Defensie Pieter De Crem. 'Onze mensen zijn vertrekkensklaar. Ook als de handtekening pas op 4 januari gezet wordt, kan alles nog steeds doorgaan zoals gepland. Er is dus nog tijd'.

'Wil Dehaene wel?'

De liberalen zaten voor het kernkabinet afzonderlijk samen. Patrick Dewael (Open VLD) hekelde het feit dat de liberalen sinds enkele dagen niet bij de gesprekken betrokken worden, terwijl ze de grootste politieke familie vormen.

Dat de SP.A nu toch bereid zou zijn om in een regering te stappen was nieuw voor Dewael. Hij vroeg zich wel af hoe een snelle doorstart kan gerijmd worden met de tegenkantingen van SP.A tegen de begroting. Ze zullen volgens hem nieuwe onderhandelingen willen.

Wat de figuur van Jean-Luc Dehaene betreft, zei hij dat Open VLD geen exclusieven tegen personen heeft. 'Maar heeft u gevraagd of Dehaene zelf kandidaat is?', repliceerde hij nog.

Stefaan De Clerck

Opvallende aanwezige op de kern was Stefaan De Clerck. Dat zou erop kunnen wijzen dat de CD&V-burgemeester van Kortrijk in de volgende regering mogelijk de post van Justitie krijgt. De Clerck was in de jaren '90 al eens minister van Justitie in een regering met Dehaene als premier.

Volgens de CD&V-woordvoerder was het opduiken van Stefaan De Clerck aan de Wetstraat 16 echter 'puur toeval' en ging het om een reeds langer geplande afspraak tussen Leterme en De Clerck.

Vice-premier Laurette Onkelinx toonde zich niet verbaasd over de aanwezigheid van Stefaan De Clerck in de Wetstraat 16. 'Ik wist hier niet van, maar hij was een goed minister van Justitie', antwoordde ze op vragen of ze hem als nieuw regeringslid zag zitten.