De Russische veronderstelde wapenhandelaar Viktor Bout, die op 6 maart werd aangehouden in Thailand, heeft aan het Thaise Strafrechterlijk Hof, waar hij van vandaag/maandag tot woensdag terecht staat in verband met een mogelijke uitlevering, gezegd dat hij een ongevaarlijke zakenman is die voor niemand een bedreiging vormt.
"De handelaar in de dood" zoals Bout ook wel eens wordt genoemd, werd door Amerikaanse undercoveragenten in de val gelokt. Thaise en Amerikaanse agenten deden zich voor als Colombiaanse Farc-rebellen die op zoek waren naar een grote hoeveelheid wapens.

De 41-jarige Rus ontkende dat hij ook maar iets meer dan een verkoper van vliegtuigen is. Daarnaast zei hij dat zijn arrestatie enkel en alleen maar diende voor propagandadoeleinden van de Amerikaanse overheid. Volgens Bout was het doel van zijn verblijf in Thailand "een combinatie van rusten en een zakenreis".

Een agent van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst vertelde het Hof dat Bout door de Verenigde Staten wordt gezocht wordt voor het doorbreken van wapenembargo’s en het verlenen van steun aan terroristische organisaties. Als de Thaise overheid beslist om hem uit te leveren aan de VS, kunnen deze aanklachten hem een levenslange celstraf opleveren.

Volgens de VS lanceerde Viktor Bout 15 jaar geleden, na jarenlange dienst bij de geheime dienst van het Russische leger (GRU), een winstgevende carrière als wapenhandelaar. Na het instorten van het Sovjet-imperium beschikte Bout over de perfecte positie om de overtollige wapens aan de hoogste bieders te verkopen.

Afrikaanse dictators zoals Charles Taylor van Liberia, Afghaanse krijgsheren en verschillende islamitische groeperingen waren slechts enkelen van zijn klanten.

Het magazine The Economist beschreef Bout als een immorele, intelligente en raadselachtige man. Volgens het magazine maakte de Rus een slechte keuze door in maart naar Thailand af te reizen. Bout blijft ondertussen ontkennen dat hij ook maar iets te maken heeft met terroristische activiteiten en verzet zich dan ook tegen een uitlevering. Een eerdere poging, van Thailand, om Bout te vervolgen voor terroristische activiteiten liep spaak door een gebrek aan bewijzen. Vandaar dit manoeuvre om Bout uit te leveren aan de VS.

Viktor Bout vormde de inspiratie voor het personage van Nicolas Cage in de film "Lord of War". Ook in België werd er een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de Rus, die trouwens een tijdlang in Oostende woonde, op verdenking van handel in nagemaakt geld. De Belgische justitie heeft die beschuldigingen ondertussen laten vallen.