Fritzl wilde pv’s van verhoren verkopen
Foto: associated press
De Oostenrijker Josef Fritzl, die zijn dochter 24 jaar heeft opgesloten in een kelder, haar verkrachtte en zeven kinderen bij haar verwerkte, wou in de gevangenis nog winst slaan uit zijn daden.
Volgens een bericht in het tijdschrift Stern wilde de 73-jarige man uit Amstetten de politiepv’s van zijn verhoren verkopen voor vier miljoen euro aan een Britse tabloid. Daarmee wilde hij zijn schulden van 3,5 miljoen euro afbetalen en geld opzij leggen voor zijn "oude dag". Het akkoord kwam echter niet tot stand.

Fritzl, die in de gevangenis van St. Pölten zit, wordt waarschijnlijk komend voorjaar erecht. Hij wordt beschuldigd van moord, herhaaldelijke verkrachting, jarenlange vrijheidsberoving en slavernij. Hij moet daarvoor rekening houden met een levenslange gevangenisstraf of een levenslange terbeschikkingstelling van de regering.

Volgens Stern vroeg Fritzl een bekende makelaar om de verkoop te regelen. Aan zijn advocaat Rudolf Mayer vroeg hij om de documenten samen te stellen. De makelaar heeft onderhandeld met vertegenwoordigers van verschillende Britse tabloids, maar er kwam geen verkoop tot stand. De makelaar heeft de geplande deal ook bevestigd aan Stern.

Fritzl verklaarde zijn plan omdat hij financieel niet beter werd van de berichtgeving over zijn zaak. "De media schrijven alles, maar ik ben het hoofdpersonage. Dat anderen daarmee geld verdienen, door mij te gebruiken, kan niet", zei hij tegen de makelaar.

Volgens verdere berichten in Stern hield Fritzls dochter Elisabeth een soort dagboek bij tijdens haar gevangenschap van 24 jaar. Daarin noteerde ze details over eten en kinderziektes, maar beschreef ze ook de intensiteit van de opsluiting in de kelder.