Intelligente soldaten sterven sneller in gevecht
Foto: ep
Schotse soldaten die de Tweede Wereldoorlog overleefden, waren minder intelligent dan de soldaten die het leven lieten tijdens die oorlog. Dat blijkt uit een onderzoek dat in het laatste nummer van The New Scientist gepubliceerd werd.
De onderzoekers baseerden zich op een IQ-test uit 1932 die alle kinderen geboren in 1921 moesten afleggen. De 491 Schotten die tijdens de oorlog stierven haalden een gemiddeld IQ van 100,8. Het gemiddeld IQ van de overlevers daarentegen was 97,4. Vele andere studies toonden eerder al het tegendeel aan: slimme mensen leven meestal langer dan hun minder intelligente medemensen.

Maar een andere studie ontdekte eerder ook al een daling in het aantal intelligente Schotse mannen na de oorlog. Het onderzoeksteam vermoedde eerst dat het leger minder intelligente mannen niet zo snel aannam. Maar deze nieuwe studie spreekt die stelling dus tegen. Mannen die niet in het leger gingen, waren slimmer dan de veteranen die de oorlog overleefden en even intelligent als zij die tijdens de oorlog stierven.

Dat de Tweede Wereldoorlog meer met het hoofd dan met de spierkracht gevochten werd, kan een mogelijke verklaring zijn volgens Ian Deary, hoofd van het onderzoeksteam.