De excuusbrief van de Iraakse journalist die zijn schoenen met de woorden ’dit is je afscheidkus, jij hond’ naar het hoofd van de Amerikaanse president George Bush wierp, is tegen zijn wil en na marteling geschreven. Dat heeft de broer van de journalist maandag gezegd.
Eerder liet een onderzoeksrechter in de zaak al weten dat de journalist, Muntadhar al-Zeidi, was geslagen. Maar Al-Zeidi’s broer Uday bezocht hem zondag in de gevangenis en zag ernstiger verwondingen. Al-Zeidi zou een tand missen en brandplekken op zijn oren hebben, veroorzaakt door brandende sigaretten.

Muntadhar zou zijn broer ook gezegd hebben dat de excuusbrief, die niet veel later na het schoenenincident volgde, tegen zijn wil was geschreven en dat hij tijdens zijn gevangenschap was gemarteld, onder andere door naakt te zijn natgespoten met koud water. "Hij vertelde me dat hij geen spijt heeft van zijn daad en dat hij het opnieuw zou doen", aldus Uday.

"Waar je tegelijkertijd om kan lachen en huilen", zegt Uday, "is dat op het moment dat de premier zei dat mijn broer niet was gemarteld en ook niet gemarteld zou worden, hij door bewakers hevige marteling onderging."

De premier beweerde ondertussen dat Al-Zeidi in zijn excuusbrief had gezegd dat een bekende terrorist hem tot zijn daad had aangezet. "Hij onthulde (...) dat een persoon hem tot zijn daad aanzette en die persoon staat bij ons bekend als iemand die mensen keelt."

Al-Zeidi is volgens Uday van plan een rechtszaak te beginnen over zijn verwondingen. Wanneer die moet plaatsvinden en tegen wie die gericht wordt, is nog niet bekend. Al-Zeidi wacht 31 december zelf ook een rechtszaak, wegens belediging van een buitenlandse leider. Als hij veroordeeld wordt, kan hij een maximale gevangenisstraf van twee jaar krijgen.