BNP Paribas wijst hoger bod af
Foto: afp
Het aandeel van de Franse bank BNP Paribas is maandag tot een recordlaagte gezakt ten gevolge van de vrees dat het aangeboden ontslag van de Belgische federale regering het Fortis-overnamedossier in gevaar brengt.
De Franse bank BNP Paribas wijst een verhoging af van haar bod voor de overname van de Belgische Fortis Bank. Indien niet snel een oplossing gevonden wordt, dreigt de overname te mislukken, zegt BNP-topman Baudouin Prot maandag in de krant Les Echos.

Het aandeel BNP daalde maandag tot 5,3 procent en noteerde daarmee op 28,75 euro. Dat is het laagste niveau sinds de fusie van Banque Nationale de Paris en Paribas in 1999.

Iets na de middag noteerde het aandeel op -3,2 procent op 29,40 euro. Dat waardeert de bank op 26,8 miljard euro.

Prot herinnert eraan dat BNP Paribas door België aangesproken is voor Fortis. Het protocolakkoord is geldig tot 28 februari 2009. "We zullen daarvan niet afwijken." Veel meer dan voor BNP Paribas weegt de onzekerheid op Fortis.

België moet nu voor klaarheid zorgen omtrent de voorwaarden voor de overname. "Hoe langer dat duurt, hoe zwaarder de verwezenlijking wordt", klinkt het.