Toenemend geweld in Somalië, gedwongen evacuaties in Oost-Congo en verwaarloosde medische noodsituaties in Birma en Zimbabwe zijn enkele van de grootste humanitaire crises van 2008. Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft zondag zijn jaarlijkse top-tienlijst van crises vrijgegeven.
Andere crises zijn ondervoeding, waardoor jaarlijks zo’n vijf miljoen mensen het leven laten; infecties van hiv en tuberculose, ieder jaar goed voor 1,7 miljoen slachtoffers; de strijd in de tribale regio in Pakistan; de politisering van de distributie van hulp in Irak; het geweld en de zware klimatologische omstandigheden in de zuidoostelijke Ethiopische regio Somali en de aanhoudende crisis in Darfur en burgeroorlog in Sudan.

"Met het vrijgeven van deze lijst hopen we de nodige aandacht te leggen op de miljoenen mensen die gevangen zitten tussen conflict en oorlog, worden getroffen door medische crises, wier directe en meest basale medische behoeftes worden verwaarloosd en wier lot vaak ongezien voltrokken wordt", zegt Christophe Fournier, voorzitter van het internationale bestuur van AzG.

Sinds 1998 maakt de hulporganisatie ieder jaar een criseslijst op. De lijst wordt niet samengesteld naar omvang of grootte van een crisis, maar is bedoeld om meer media-aandacht te trekken.