De Japanse autobouwer Toyota heeft maandag aangekondigd voor zijn boekjaar 2008/2009 het eerste operationele verlies uit zijn geschiedenis te verwachten. De wereldwijde crisis heeft volgens Toyota voor "een noodsituatie zonder voorgaande" gezorgd.
Voor zijn boekjaar dat eind maart afgesloten wordt, verwacht Toyota een operationeel verlies van 150 miljard yen (1,22 miljard euro), zo kondigde topman Katsuaki Watanabe aan tijdens een persconferentie in de Japanse stad Nagoya.

De groep was eerder uitgegaan van een operationele winst van 600 miljard yen. Indien de verwachtingen van Toyota bewaarheid worden, zal de autobouwer voor het eerst sinds hij in 1940 met de publicatie van financiële resultaten begon, met zijn operationele winst in de rode cijfers belanden.

"De omstandigheden worden steeds moeilijker. Het is een noodsituatie zonder voorgaande", zei Watanabe. Wat de nettowinst betreft verwacht Toyota voor zijn huidige boekjaar nog een winst van 50 miljard yen, tegenover een eerdere prognose eind oktober van 550 miljard yen.

Door de ineenstorting van de automarkt in de Verenigde Staten, Europa en Japan, zou de verkoop van Toyota in het huidige boekjaar nog 7,540 miljoen wagens bedragen, tegenover 8,913 miljoen in 2007/2008.