In het zuiden van Mexico zijn de onthoofde lichamen van twaalf mannen gevonden. Sommige van de slachtoffers zijn door de autoriteiten geïdentificeerd als soldaten. Minister voor openbare veiligheid Juan Salinas Altes zei dat negen lichamen gevonden werden in de stad Chilpancingo in de staat Guerrero. Experts zijn nog bezig met het identificeren van de doden, maar onder hen zijn zeker enkele soldaten.
De lichamen werden gevonden op een paar honderd meter van een boulevard waar de gouverneur van Guerrero later zondag onder zware bewaking aan een religieuze processie zou deelnemen. De lichamen lagen over de hele lengte van de boulevard verspreid. Er was een bord achtergelaten met de boodschap ’voor elk van mij die wordt gedood, dood ik er tien’. In de omgeving werd ook een zak met negen afgesneden hoofden gevonden.

In een dorp aan de rand van Chilpancingo trof de politie later nog drie onthoofde lichamen aan.

De federale politie arresteerde zondag nabij de stad Tijuana drie mensen die ervan verdacht worden huurmoordenaars te zijn van drugskartels. De verdachten hadden zes geweren en een voorraad van 3500 kogels in bezit.

Mexico is het afgelopen jaar getroffen door een explosie van drugsgerelateerd geweld. Onthoofden is daarbij een methode die steeds vaker gehanteerd wordt door de drugskartels. Slachtoffers zijn meestal leden van concurrerende kartels.

Maar sinds president Felipe Calderon in 2006 een offensief is gestart tegen de drugskartels zijn politieagenten en soldaten ook steeds vaker het slachtoffer van de moordpartijen. In mei 2007 werden vijf soldaten in de staat Michoacan vermoord door leden van drugskartels.

In 2008 zijn tot nu toe meer dan 5300 moorden gepleegd die in relatie staan met de georganiseerde misdaad.