Shaun Murphy heeft zondag in Telford het UK Championship snooker gewonnen. Dat is na het WK het belangrijkste tornooi op de kalender. De 26-jarige Engelsman, nummer drie op de wereldranglijst, won in de finale met 10-9 van de 30-jarige Hongkonger Marco Fu, de nummer 14 in de wereld.
Het is de derde rankingtitel voor Shaun Murphy, die op de erelijst zijn landgenoot Ronnie O’Sullivan opvolgt. In 2005 won hij het wereldkampioenschap, in 2007 de Malta Cup. Hij is de tiende speler in de geschiedenis die zowel het WK als het UK Championship op zijn palmares schrijft. Steve Davis, Terry Griffiths, Alex Higgins, Stephen Hendry, John Parrott, Ronnie O’Sullivan, John Higgins, Mark Williams en Peter Ebdon deden het hem voor.

Fu blijft met één rankingtoernooi achter zijn naam staan. In 2007 won hij de Grand Prix.

Marco Fu was in de finale steeds op achtervolgen aangewezen. Na de eerste sessie stond het 5-3 voor Murphy en dat werd 6-3 bij het begin van de avondsessie. Fu kwam terug tot 6-6, maar zag zijn tegenstander opnieuw tot 8-6 uitlopen. Het sein voor Fu om drie frames op rij te winnen. Hij kwam zo voor het eerst op voorsprong en op één frame van de overwinning. Murphy sleepte een beslissende negentiende spel uit de brand. Beide spelers voelden de druk en misten enkele enkele kansen om het af te maken. Uiteindelijk had Shaun 'The Magician' Murphy het geluk aan zijn zijde. Hij miste op roze, maar zag die bal met een ’fluke’ toch in een andere pocket verdwijnen en kon het frame daarna binnenhalen. De wedstrijd had 6 uur en 25 minuten geduurd.

'Zoveel last van zenuwen had ik nog niet eerder, ook niet toen ik op het punt stond het WK te winnen', reageerde Murphy. 'We maakten allebei fouten en speelden misschien wel onze slechtste match van het tornooi, maar spannend was het wel. Uiteraard is dit het hoogtepunt van mijn seizoen tot nog toe. Dat is dan ook niet moeilijk. Voor ik naar Telford kwam had ik nog geen partij in een rankingtoernooi gewonnen. Dit maakt alles goed. Het is fantastisch om te behoren tot het eliteclubje dat het WK en het UK Championship won'.

Fu kon met de nederlaag leven. 'Ik speelde niet goed en Shaun scoorde vlotter. Ik was dan ook verbaasd dat ik nog op 8-9 kwam. Uiteindelijk bewees Shaun beter met de druk om te kunnen. Hij is dan ook de verdiende winnaar.'

Murphy mocht voor zijn zege een cheque van 100.000 pond (107.500 euro) in ontvangst nemen. Fu moest het met 46.000 pond (49.500 euro) stellen. De Chinees Ding Junhui kreeg voor zijn 147 maximumbreak 30.000 pond (32.000 euro) mee naar huis.

Op de voorlopige wereldranglijst neemt Murphy opnieuw de derde plaats in. Na zijn slechte seizoensstart was hij naar de zesde plaats gezakt. Fu klimt nu naar die zesde stek op. Ronnie O’Sullivan blijft ondanks de vroege uitschakeling in de achtste finales riant op één.