Nog geen zekerheid over consultaties vandaag
Foto: © Wouter Van Vooren
De naam van Jean-Luc Dehaene wordt steeds nadrukkelijker naar voor geschoven als mogelijke overgangspremier. Niet iedereen is daarmee even gelukkig. Ondertussen houdt Koning Albert II het ontslag van de federale regering nog altijd in beraad. Het is nog niet duidelijk of hij zijn consultaties vandaag voortzet.
Maandagvoormiddag lijkt het erg rustig te blijven op het politieke front. Bij de Vlaamse meerderheidspartijen CD&V en Open VLD zijn geen vergadering van het partijbestuur, -bureau of enig ander partijorgaan gepland. Ook het paleis kon of wilde nog geen informatie geven over mogelijke consultaties.

De koning ontving zoals elke maandag wel de ontslagnemende premier Yves Leterme. Die reed achteraf weg zonder verklaring af te leggen. Leterme diende vrijdag het ontslag in van zijn regering, maar de koning heeft dat nog niet aanvaard en houdt zijn beslissing in beraad.

Nadat Yves Leterme zondag liet verstaan dat hij geen kandidaat is om toe te treden tot de volgende regering, noch als premier, noch als minister, doken verschillende namen op als zijn opvolger.

Jean-Luc Dehaene werd daarbij het nadrukkelijkst genoemd, naast Kamervoorzitter Herman Van Rompuy en de liberalen Guy verhofstadt en Didier Reynders.

Van Dehaene is bekend dat hij - in tegenstelling tot zijn partij CD&V - een voorstander is van samenvallende verkiezingen in juni 2009. De voormalige premier wil niet reageren op de speculaties dat hij de overgangspremier zou worden.

Rooms-rood

Toen het scenario-Dehaene zeer waarschijnlijk leek te worden, lieten de liberalen lieten meteen weten dat ze het Dehaene-scenario niet echt te zien zitten. 'Wij zijn geen voorstander van een travaillistisch links beleid', zei fractievoorzitter van de Open VLD Bart Tommelein vanmorgen .

Tommelein zegt moeite te hebben met de persoon Dehaene, maar geen veto te stellen. Hij wijst erop dat CD&V dan wel de grootste partij is, maar dat de liberalen de grootste politieke familie vormen. 'We zouden in elk geval geconsulteerd willen worden over de gang van zaken', uit Tommelein zijn onvrede.

Open VLD vreest een sterke rooms-rode as, wanneer Dehaene aan het roer komt. De ex-premier leidde in het verleden rooms-rode regeringen en de geruchten gaan dat hij een tripartite met SP.A zou willen. De socialisten ontkennen dat ze daarover gecontacteerd werden.