Anti-rookspot wordt afgevoerd
Foto: rr
BRUSSEL - De televisiespot over het rookverbod in restaurants waarin dieren opgevoerd worden die roken, wordt ingetrokken. Tegen het spotje waren klachten ingediend bij de Jury voor Ethische Praktijken (JEP) inzake reclame en bij de minister, schrijft Le Soir.

Een van de klachten gaat over het liedje 'Les gitans' van Compagnons de la chanson dat op de achtergrond te horen is. Dat wordt als denigrerend beschouwd omdat het een verband zou leggen tussen de weinig stichtende beelden en de zigeunerwereld. Minister van Gezondheid Rudy Demotte (PS) besliste naar aanleiding van deze klacht de muziek uit de tv-spot te laten verwijderen.

Donderdagmiddag vroeg de JEP een wijziging van de spot op basis van een klacht van een roker die de vergelijking van rokers met dieren beledigend vindt.

Het kabinet van Demotte is verbaasd dat spots tegen tabak systematisch door de JEP gekapitteld worden. ,,Zou men schrik hebben voor te efficiënte spots? Ons inziens wordt er op het scherm reclame getoond die veel meer schokt'', zo wordt op het kabinet gezegd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig