MOSKOU - Tijdens zijn bezoek aan Rusland heeft Karel De Gucht de relaties tussen de Europese Unie en Rusland, die sinds de verkiezingen in Oekraïne gespannen waren, opnieuw wat strakker aangehaald.

Tijdens een ontmoeting vanochtend met zijn Russische collega Sergeï Lavrov somde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken de voorzichtige resultaten op van de Europese top van vorige week in Brussel. De 25 Europese ministers beraadden zich daar over een eventuele toetreding van Oekraïne tot de EU. Tegen een radiozender in Moskou zei De Gucht dat het akkoord over de nabuurschapspolitiek tussen de EU en Oekraïne ,,niet de toetreding van Oekraïne als doel heeft''.

De ministers hadden het woensdag ook over de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waarvan België in 2006 voorzitter wordt. Rusland ziet de OVSE als een organisatie die bestuurd wordt door West-Europa. De Gucht heeft beloofd om de OVSE meer evenwichtig te laten werken.

Vanmiddag werd De Gucht op het Kremlin ontvangen door Igor Ivanov, secretaris van de Russische Veiligheidsraad en voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

Tijdens het officiële bezoek kwam ook Europalia ter sprake, dat in 2005 gewijd is aan Rusland. De Russische autoriteiten engageerden zich woensdag om voor het evenement de mooiste stukken uit te lenen aan ons land. De Russische president Poetin werd tevens uitgenodigd om Europalia, dat plaatsvindt van oktober 2005 tot februari 2006, in te wijden.

De Gucht bevestigde ook dat premier Guy Verhofstadt op 9 mei 2005 in Moskou de officiële ceremonie zal bijwonen naar aanleiding van de viering van de 60ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog.