SANTIAGO - De voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet heeft het militair hospitaal van Santiago, waar hij zaterdag na een hersenbloeding werd opgenomen, verlaten. Dat hebben medische bronnen woensdag bekendgemaakt.

,,Door de bevredigende evolutie van Pinochets medische toestand zal hij woensdag worden overgebracht naar zijn woonplaats waar zijn behandeling zal worden voortgezet'', luidt het in het persbericht van het hospitaal.

De artsen hebben Pinochet de toestemming gegeven om het ziekenhuis te verlaten op het moment dat het Hooggerechtshof de klacht onderzoekt die maandag door zijn advocaten werd ingediend naar aanleiding van het aanhoudingsbevel dat tegen hem loopt.

Pinochet, tussen 1973 en 1990 de sterke man van Chili, wordt beschuldigd van de moord en de ontvoering van negen tegenstanders, waarvan de lichamen nooit werden teruggevonden.

Hooggerechtshof Chili buigt zich over aanklacht tegen Pinochet

Het hooggerechtshof van Chili is intussen begonnen aan een reeks hoorzittingen die duidelijk moeten maken of de aanklachten tegen oud-dictator Augusto Pinochet wegens mensenrechtenschendingen rechtmatig zijn.

Volgens raadslieden van Pinochet moet de aanklacht worden ingetrokken omdat rechters eerder al hebben vastgesteld dat Pinochet te ziek is om terecht te staan. Het hooggerechtshof hoort in totaal acht verschillende juristen. Wanneer de uitspraak volgt is nog onduidelijk.