,,Zwaantjes'' krijgen toezeggingen (update)
Foto: rr
BRUSSEL - Indien alles volgens plan verloopt, zullen tussen nu en april volgend jaar 61 politiemensen definitief worden toegewezen aan de eenheden van de wegpolitie, om het kader van die eenheden op te krikken, zo kwamen politiebonden en het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael op het onderhandelingscomité overeen.

Binnenlandse Zaken gaat ook een belangrijk aantal aankopen voor de wegpolitie, 50 motorfietsen, een aantal auto’s en 200 uniformen, versneld doorvoeren. Het gaat alles samen om een budget van 4 miljoen euro.

Een deel van de opbrengst in het boetefonds moet ook ten goede komen van die eenheden van de federale politie die met verkeer belast zijn. "Dewael en (federaal minister van Mobiliteit Renaat) Landuyt zitten wat dat betreft nu blijkbaar op dezelfde golflengte, maar ze moeten hun collega’s nog overtuigen", zo klonk het in de vooravond bij de vakbonden. Om budget van het boetefonds vrij te maken voor de wegpolitie, is nog een wetswijziging vereist.

Binnenlandse Zaken bevestigt de afspraken, maar benadrukt dat een werkgroep nog moet nagaan wat direct haalbaar is.

Er was een hele dag van onderhandelingen voor nodig, maar de sfeer tussen kabinetten en bonden is duidelijk verbeterd. De bonden spreken van "serieuze tegemoetkomingen" voor de wegpolitie, "maar er zijn ook nog veel problemen op andere diensten. Het zal ook daarvan afhangen of de stakingsaanzegging wordt opgeschort", zei voorzitter van de NSPV Philip Van Hamme.

De politiebonden dreigden, naast de acties van afgelopen maandag, om op oudejaarsdag te staken. De bonden zullen de resultaten van dit onderhandelingscomité nu aan hun achterban voorleggen en volgende week dinsdag of woensdag beslissen of die actie nog plaatsvindt.

In het onderhandelingscomité werd beslist om versneld niet 31 maar vijftig motorfietsen te vervangen. Sommige van de tweewielers die nu nog op de baan zijn, hebben 200.000 kilometer en meer op de teller staan. Ook zo’n tweehonderd totaal versleten lederen uniformen worden snel vervangen. Al deze nieuwe aankopen waren op langere termijn reeds voorzien, maar worden nu versneld uitgevoerd.

Wat betreft de personeelsbezetting bleek dat het kabinet van minister Dewael verkeerde cijfers gekregen had van de top van de federale politie, zo beweren de bonden. "Op die lijsten stonden nog personen die al enkele maanden op pensioen of overleden waren", zegt Patrick Debel van de ACOD. "Ook het kabinet werd belogen".

In een werkgroep die donderdag al van start gaat, zullen alle gegevens gecontroleerd worden en zal bekeken worden wie definitief naar de eenheden van de wegpolitie kan worden overgeplaatst en meteen de opleiding tot "zwaantje" kan aanvatten. Het gaat, volgens de gegevens die woensdag circuleerden, over 61 personen.