HOEI - De autobestuurder die in de zomer van 2003 inreed op een groep scoutsjongeren in Clavier, gaat in beroep tegen zijn strafrechtelijke veroordeling door de politierechtbank van 7 december. De rechtbank oordeelde toen dat de man als enige verantwoordelijk is voor het ongeval dat aan een meisje van veertien het leven kostte.

,,De onschuld kan zich niet tevreden stellen met een veroordeling, zelfs al is dat de kleinst mogelijke'', zei de advocaat van de veroordeelde bestuurder woensdag, de laatste dag waarop de man in beroep kon gaan tegen de uitspraak.

De politierechtbank van Hoei oordeelde op 7 december dat de autobestuurder als enige strafrechtelijk verantwoordelijk is voor het ongeval. De man kreeg geen celstraf, maar moet wel 46 uur werkstraf presteren en kreeg een boete van 375 euro met uitstel.

De drie andere verdachten, de scoutsleider die de tocht begeleidde, het Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen (VVKSM) en de beheerder van het aanpalende bos, gingen vrijuit. Wel oordeelde het hof dat de scouts, die niet langs de rechterkant van de weg liepen waar er voldoende berm was, burgerrechtelijk voor eenderde medeverantwoordelijk zijn voor het ongeval en de schade.

Het ongeval gebeurde op vrijdagavond 25 juli 2003 op de Chaussée de la Station, tussen Clavier en Terwagne in de provincie Luik. Vijf kinderen van de scoutsgroep Mooibos Lievens uit Sint-Pieters-Woluwe die er een trektocht maakten, werden aangereden en raakten zwaargewond. Een van hen (Johanna Van Waeg) stierf een week later. De chauffeur, scoutsleider, bosbeheerder en de VVKSM werden vervolgd voor onvrijwillige doodslag en onvrijwillige slagen en verwondingen.

Het drama zorgde voor een hele maatschappelijke discussie over de organisatie van trektochten door scoutsbewegingen. VVKSM reageerde verrast op de dagvaarding van zijn vzw en de leider van de trektocht in kwestie. De scoutsorganisatie vroeg zich af wat voor verstrekkende gevolgen dat zou hebben voor haar zomerse activiteiten.