MOSKOU - De Russische autoriteiten hebben vandaag aan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht twee waardevolle schilderijen teruggegegeven die in 1999 gestolen werden in ons land. De waarde van de twee werken wordt geschat tussen 100.000 en 200.000 dollar elk. Minister De Gucht brengt vandaag een officieel bezoek aan Rusland.

De twee kleine olieschilderijen zijn van de hand van de Vlaamse school van de achttiende eeuw. De kunstwerken maken deel uit van een collectie van zestien schilderijen die in de zomer van 1999 werden gestolen bij een belangrijke Antwerpse notaris.

Een van de twee werken is gemaakt door David Rijckaert, het tweede leunt aan bij de stijl van Aert Van der Neert. De werken werden internationaal gezocht en werden in mei van dit jaar opgespoord door de politie van Moskou. Het schilderij van Rijckaert werd teruggevonden in twee stukken, het tweede oliewerk is intact.

Het zijn niet de eerste werken uit de collectie die zijn teruggevonden sinds de diefstal in 1999. In 2002 doken vier schilderijen op in Frankrijk en ook dit jaar werd in Roemenië een schilderij teruggevonden.