Fankaart wordt afgeschaft
Foto: rr
BRUSSEL - De fankaart wordt afgeschaft. Vanaf volgend voetbalseizoen vervalt de kaart als verplicht identificatiemiddel en controlemiddel. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael vanmorgen op de persbriefing gezegd.

De beslissing kadert in het aandachtspunt van Dewael dat alle maatregelen die drukken op een positieve en familiale voetbalsfeer geleidelijk moeten verdwijnen.

Door het afbouwen van de identificatieplicht kan één en dezelfde persoon weer meer tickets aankopen en kan hij of zij op de dag van de wedstrijd beslissen om een wedstrijd van zijn/haar keuze bij te wonen.

,,Enkel in België bestaat dit systeem", aldus Dewael over de fankaart. ,,En het is niet efficiënt, want er zijn mensen met een stadionverbod (momenteel ongeveer 500) die toch naar wedstrijden komen, omdat niet iedereen kan gecontroleerd worden".

Via een verbeterde camera- en stewardwerking moet de pakkans aanzienlijk worden verhoogd, en ,,ook de clubs en de supporters(clubs) moeten hun verantwoordelijkheid opnemen", aldus het bericht. ,,Naar buitenlands model wordt een getrouwheidssysteem voor supporters(clubs) ingevoerd. Bij wangedrag kunnen bepaalde supporters(clubs) in de toekomst tickets worden ontzegd".

In juni 2005 is er opnieuw een rondetafel.