JERUZALEM - De Britse premier Tony Blair en de Israëlische premier Ariel Sharon hebben de nieuwe Palestijnse leiding opgeroepen de strijd tegen het terrorisme aan te binden. De oprichting van een Palestijnse staat hangt af van democratie, economische vooruitgang en veiligheid, zei Blair in Jeruzalem.

Blair bevestigde dat hij in 2005 in Londen een internationale conferentie over het Midden-Oosten zal beleggen om over de ondersteuning van de nieuwe Palestijnse leiding te praten. ,,Er moeten plannen voorliggen waarmee de Palestijnen een goede partner voor de vrede kunnen zijn'', zei de Britse regeringsleider. ,,Een nieuwe Palestijnse president moet hulp van de internationale gemeenschap krijgen.''

Sharon zei dat de terugtrekking uit de Gazastrook kan uitmonden in nieuwe onderhandelingen met de Palestijnen over de toepassing van het vredesplan, althans als de terreur volledig stopgezet wordt. Na de presidentsverkiezing van 9 januari 2005 moet de Palestijnse leiding tegen terrorisme optreden, aldus de Israëlische premier.

Blair kwam gisteravond vanuit Irak in Israël aan. Hij wil vandaag de Palestijnse leiding ontmoeten.