Franse journalisten thuis (update)
PARIJS - De Franse journalisten Christian Chesnot en Georges Malbrunot, die dinsdag na een gijzeling van ruim vier maanden vrijkwamen, zijn teruggekeerd in Frankrijk.

Vanuit Irak werden ze overgebracht naar Cyprus, waar de Franse minister van buitenlandse zaken Michel Barnier het duo opwachtte. Vervolgens stapten ze in een Frans regeringsvliegtuig dat hen naar de luchthaven Villacoublay in de buurt van Parijs bracht. President Jacques Chirac, premier Jean-Pierre Raffarin en de ministers Michèle Alliot-Marie (defensie) en Renaud Donnedieu de Vabres (cultuur) wachtten hen daar op.

De precieze toedracht van de vrijlating is nog niet duidelijk. Premier Jean-Pierre Raffarin verklaarde dat de vrijlating tot stand kwam na onderhandelingen via tussenpersonen en dat er geen losgeld is betaald of geëist.

Beide journalisten werden sinds augustus vastgehouden door het Moslimleger van Irak. De krant Le Monde meldde op basis van bronnen bij de Franse spionagedienst dat ze vrijwel de hele tijd in Fallujah vastzaten. Uiteindelijk zou Franse druk op de Arabische wereld en het feit dat Frankrijk de oorlog in Irak altijd heeft afgekeurd hebben geresulteerd in de vrijlating van de twee.