ZEEBRUGGE - De Vlaamse visserijsector juicht niet na de bekendmaking van de vangstmogelijkheden voor 2005. ,,Het blijft inleveren", zegt directeur Luc Corbissier van de Rederscentrale. ,,De quota vormen niet het probleem. Die nemen licht toe in de Noordzee en de Ierse Zee. Het probleem blijft het beperkt aantal vaardagen", klinkt het.

,,Gelukkig hebben we het voorstel om onder meer het gebied voor onze eigen kust permanent te sluiten voor de visserij eruit gehaald", zegt Corbissier. ,,In ruil werd het aantal vaardagen per maand bijkomend beperkt van 14 naar 12. Daar hebben we nog een dag vanaf kunnen pleiten. Toch blijft het een inlevering. Of een veertiende van ons inkomen dat wegvalt", aldus Corbissier.

Herorganisatie

De Vlaamse visserij zal het aantal vaardagen intern herorganiseren. De vaardagen van schepen met bijvoorbeeld motorpech worden intern herverdeeld. ,,Daardoor zullen we met de hele vloot het maximum aan vaardagen benutten. Dat was in het verleden niet het geval", licht Corbissier toe.

Ook de quotaregeling wil de Rederscentrale verder bekijken. ,,We willen op termijn ook in België komen tot een systeem van individuele quota", zegt de directeur. ,,Alleen willen we niet dat de vissers elkaars quota zullen afkopen. Dat zou er alleen voor zorgen dat minder kapitaalkrachtiger reders het alsmaar moeilijker zouden krijgen.".