Europees Hof bevestigt sanctie Microsoft
Foto: rr
LUXEMBURG - De rechtbank van eerste aanleg van het Europees Hof van Justitie heeft vanmorgen de maatregelen bevestigd die Brussel oplegde tegen de softwareproducent Microsoft voor het misbruik van haar dominante positie.

In maart legde de Europese Commissie een recordboete op van 497 miljoen euro omdat het Amerikaanse bedrijf concurrentievervalsend zou optreden. Microsoft heeft die boete overigens al betaald.

Het Europees Hof van Justitie bevestigde eerder de door de Europese Commissie opgelegde verplichting om een versie van Windows te verkopen zonder de audio- en videospeler Media Player. Ook moet Microsoft zijn concurrenten inlichten over de interfaces die nodig zijn om hun producten te laten dialogeren met Windows. Volgens Brad Smith, directeur van de juridische afdeling van Microsoft, zal het besturingssysteem in januari beschikbaar zijn voor de producenten van PC's en vanaf februari in de distributie terechtkomen. Verder zal de website van het bedrijf geactualiseerd worden zodat concurrenten de nodige stappen kunnen nemen om de informatie te verkrijgen over die interfaces.

Maar nog ingrijpender was dat de Commissie Microsoft verplichtte om een versie van Windows te verkopen zonder de audio- en videospeler Media Player en om zijn concurrenten in te lichten over de interfaces die nodig zijn om hun producten te laten dialogeren met Windows.

Het bedrijf uit Seattle startte tegen de beslissing twee beroepsprocedures op. Microsoft vroeg de vernietiging van de beslissing en de schorsing van de sancties. Het Hof van Justitie besliste vanmorgen over de schorsing, over de grond van de zaak valt er pas over enkele jaren een arrest.

Maar de uitspraak betekent nu al een enorme strop voor het softwarebedrijf. Dat wordt nu gedwongen een aantal bedrijfsgeheimen prijs te geven en een versie van Windows op de markt te brengen zonder zijn digitale Media Player.

Volgens een bron uit de omgeving van Microsoft bevat de uitspraak echter passages die bemoedigend zijn voor het bedrijf en mogelijk aanleiding kunnen zijn voor heropening van compromisoverleg met de antitrust-autoriteiten van de EU. De door Microsoft aangespannen beroepsprocedure kan nog wel vijf jaar in beslag nemen.