Philippe Lacroix vrijgelaten
Archieffoto Philippe Lacroix (1993) Foto: belga
DOORNIK - Ex-gangster Philippe Lacroix (44) is vanmorgen kort voor 7 uur vrijgelaten. Dat zegt een woordvoerder van de gevangenis van Doornik.

Zijn vrijlating is met enkele uren vervroegd, omdat hij niet gefilmd, geïnterviewd of gefotografeerd wilde worden, luidt het. ,,Hij wil opnieuw een normaal leven gaan leiden. Uit respect is zijn vrijlating daarom met enkele uren vervroegd," aldus nog de woordvoerder.

Lacroix was lid van de bende van Patrick Haemers. Samen met de Kosovaar Basri Bajrami en Axel Zeyen, een jeugdvriend van Haemers, beraamde en pleegde hij een reeks bloedige overvallen op geldtransporten en postwagens.

In januari 1989 ontvoerde de bende de Brusselse politicus Paul Vanden Boeynants. Hij werd in ruil voor een losgeld van 63 miljoen Belgische frank een maand lang vastgehouden in een villa in de Noord-Franse badplaats Le Touquet.

In 1993 zette Lacroix samen met Bajrami en Murat Kaplan een spectaculaire ontsnapping op uit de gevangenis van Sint-Gillis. Daarbij namen ze onder meer de adjunct-gevangenisdirecteur Harry Van Oers als gijzelaar mee. Lacroix werd vier dagen later opnieuw ingerekend. Ook de twee andere gangsters werden later opnieuw gearresteerd.

Lacroix werd in januari 1994 door het Brabantse hof van assisen veroordeeld tot levenslang voor zijn aandeel in de ontvoering van Vanden Boeynants. Wegens goed gedrag geniet hij van een voorwaardelijke vrijlating.