BRUSSEL - Er zijn problemen met een onlangs gelanceerde, vooral Duitse, satelliet voor radio-amateurs waarop ook een Belgische wereldprimeur staat. Dat heeft een goede ruimtevaartbron gemeld. De op 16 november met een Ariane-5 gelanceerde Amsat P3-D geeft geen teken van leven meer na een poging tot een baanmaneuver vorige week.
De Amsat P3-D is een satelliet voor radio-amateurs. Zij werd samen met de zware Amerikaanse telecomsatelliet PAS-1R en twee Britse militaire onderzoekssatellieten keurig door de zevende Ariane-5 in de ruimte afgezet.

Op 11 december diende de motor van het 630 kilo wegende satellietje voor het eerst te ontbranden, om de baan van het tuig aan te passen. Maar dat gebeurde niet. Een softwareprobleem zorgde ervoor dat de heliumtanks voor het openen van de brandstofkleppen niet onder druk raakten.

De Amsat P-3D is de grootste satelliet voor zendamateurs ooit. Bouwer was de Duitse afdeling van de internationale vereniging van radio-amateurs Amsat, met een stevige Amerikaanse inbreng. Enkele Belgen speelden een toonaangevende rol in de ontwikkeling van de kunstmaan.

Amsat maakte zich sterk dat de kunstmaan niet alleen zou leiden tot betere satellietcommunicaties, maar ook een nieuw tijdperk zou inluiden voor de zendamateurs.

De lancering had jaren vertraging opgelopen, vooral vanwege de pech die de zware Ariane-5 aanvankelijk had.