Drie zoemende bijtjes uit Georgië hebben alle andere kandidaten het nakijken gegeven op de zesde editie van het Junior Eurovisie Songfestival. Of hoe net als bij het volwassen songfestival een gimmick belangrijker is geworden dan het liedje. Onze eigenste Oliver eindigde op een verdienstelijke elfde plaats.
'Fun in the sun' was het thema van het zesde Junior Eurovisie Songfestival dat zaterdagavond in Limassol in Cyprus plaatsvond. De Cypriotische televisie had dan ook een zonnige show vol kleur en spektakel klaargestoomd.

Een bonte mengelmoes aan kandidaten passeerde de revue, gaande van schattige onschuldige bengels tot berekende, superambitieuze kindsterretjes met twee managers, drie stylistes en zes choreografen in hun kielzog.

De grote hamvraag was of er net als vorig jaar weer flink aan vriendjespolitiek zou gedaan worden. Om het buurlandstemmen te vermijden had de EBU dit jaar opnieuw het systeem van een vakjury ingevoerd die vijftig procent van de punten mocht bepalen. De andere helft werd door de kijkers toegekend via televoting. Ook bij het volwassen songfestival wordt dit systeem vanaf volgend jaar toegepast.

Toch werd al snel duidelijk dat het nieuwe puntensysteem op dat vlak niet zo veel verandering zou brengen. België kreeg van ongeveer elk land punten, maar helaas in de lagere regionen. Uitschieter was de tien van Nederland. Wij gaven op onze beurt vijf punten aan de Nederlandse kandidate Marissa, die uiteindelijk dertiende werd.

Veel spanning zat er niet in de puntentelling. Al heel snel kwam het trio Bzikebi uit Georgië aan de leiding. Hun nummer Bzzz is eigenlijk meer een gimmick dan een liedje, maar de kijker én de leden van de vakjury’s in elk land vielen blijkbaar massaal voor het gezoem, de glimmende bijenpakjes en de schattige gezichtjes van de tienjarige Georgi en zijn twee Mariams.

Oliver, die gelukkig nog weinig last ondervond van zijn oorontsteking, was na afloop helemaal niet aangeslagen. ‘Ik was al heel tevreden toen ik het podium afstapte, want ik vond dat ik mijn nummer echt goed had gebracht. Toen ik ook van bijna elk land punten kreeg, was dat de kers op de taart.’

‘Die elfde plaats is absoluut oké voor mij. De kinderen van Georgië hebben verdiend gewonnen. Hun nummer is heel catchy en ze zijn volgens mij de meest professionele kandidaten die hier rondliepen. Ze zijn ook helemaal niet verwaand of zo. Ze waren echt sprakeloos na hun overwinning.’

Voor alle kandidaten stond meteen na de live uitzending nog een grote afterparty op het programma, waarop natuurlijk ook Oliver niet ontbrak. ‘Ik moet zeker Marissa nog gaan bedanken voor de tien punten van Nederland’, lachte Oliver. ‘Maar daarna is het back to reality. Lekker uitslapen, ’s avonds terug naar België vliegen en maandag zit ik weer gewoon op de schoolbanken. Binnenkort beginnen de examens.’

‘Maar mijn muziekcarrière zal daarna niet stilliggen. Ik zou heel graag voort nummers schrijven en blijven optreden. Ik ben gevraagd voor de tweede reeks van Ketnetpop, dus Vlaanderen zal mij volgende lente zeker nog zien en horen.’