Crisis bij PS na betwiste overwinning van Aubry
Martine Aubry Foto: EPA
De betwiste overwinning van Martine Aubry aan het hoofd van de Franse socialistische partij (PS) met een verschil van 42 stemmen op Ségolène Royal, heeft voor een grote crisis gezorgd binnen de op een na grootste politieke partij van Frankrijk. De crisis is een rampenscenario voor de socialisten.
Het kamp van de 58-jarige Martine Aubry, de burgemeester van Rijsel die als minister van Werk verantwoordelijk was voor de invoering van de 35-urige werkweek, bevestigde na een nacht vol spanning en verwarring dat Aubry verkozen was tot leider van de partij. Ze haalde het met 42 stemmen van Ségolène Royal, op een totaal van 137.000 stemmen (50,02 procent tegenover 49,98 procent).

De overwinning werd echter betwist door het kamp van Royal, vorig jaar nog tegenstandster van Nicolas Sarkozy bij de Franse presidentsverkiezingen. Aubry riep op tot 'verantwoordelijkheid' en wees een nieuwe stemming af. 'Iedereen weet dat de partij niet in goede gezondheid verkeert. We zullen alles verliezen indien blijkt dat we niet in staat zijn bijeen te komen', benadrukte ze.

Ségolène Royal gaf dan weer aan 'zich niet gewonnen te geven' en eist een nieuwe stemming.