Bart Wellens doet weer mee
Foto: isosport
Bart Wellens heeft in Hasselt de derde manche van de Gazet van Antwerpen Trofee gewonnen. De veldrijder uit Vorselaar toonde zich in de smeltende sneeuw sneller dan zijn ploegmaat Kevin Pauwels. Sven Nys kende een mindere dag.
Sven Nys en Bart Wellens gingen fureius van start, maar na enkele ronden zag het er toch opnieuw naar uit dat Nys een klasse te sterk was. Wellens zakte terug en Nys voerde voorin het tempo aan. Uit de achtergond schoof Wellens ploegmaat Kevin Pauwels naar voren, waardoor Fidea toch nog vertegenwoordigd bleef in de eerste gelederen. De verschillen bleven aanvankelijk nog beperkt.

Maar de wedstrijd kantelde: Nys raakte na een incidentje met de Tsjechische kampioen Zdenek Stybar verstrikt in het lint van een afsluiting en had hulp nodig van een supporter om zijn fiets weer los te krijgen. De Belgische kampioen zette een knappe achtervolging in en kwam na enkele ronden weer aansluiten bij koplopers Kevin Pauwels, Rob Peeters en Bart Wellens, die zich weer herpakt had. Maar Nys maakte weer een slippertje toen hij Pauwels wou voorbijsteken en reed even later lek, waardoor hij zijn winstkansen zag verdwijnen als de smeltende sneeuw die de veldrijders op dat moment belaagde.

Bart Wellens versnelde en kreeg enkel Peeters mee, maar de renner van Landbouwkrediet reed net als zijn ploegmaat Nys in de afsluiting, waardoor de winnaar bekend was. Een zichtbaar opgeluchte Wellens pakte solo zijn eerste zege van het seizoen, ploegmaat Kevin Pauwels eiste de tweede plaats op, voor Rob Peeters. Nys werd in extremis nog geklopt door een derde Fidea-man, ex-wereldkampioen Erwin Vervecken, waardoor hij zich tevreden moest stellen met een vijfde plaats.

Sven Nys neemt wel de leiding in het GVA-klassement over van de zieke Lars Boom, Bart Wellens schuift op naar de tweede plaats en heeft maar twee punten achterstand.

"Nooit geloofd"

"Ik heb nooit in de zege geloofd", verraste winnaar Bart Wellens na afloop. "Ik voelde me niet goed genoeg."

"Nadat Nys was weggevallen voorin probeerde ik alles te geven, maar Kevin en Rob kwamen weer aansluiten, hoewel ik dacht dat ik hard ging. Toen Nys terugkwam uit de achtergrond besloot ik te demarreren op het moment dat hij kwam aansluiten. Ik draaide de gas opnieuw open en zag dat hij op tien meter bleef hangen. En dan opeens zaten we al aan de laatste ronde...Ik heb niet meer omgekeken.", beschrijft een tevreden Wellens zijn wedstijd.

"Eigen fout"

Sven Nys zocht de reden van zijn verlies bij zichzelf. "Het was niet mijn beste dag. Die val was mijn eigen fout. Ik reed te dicht bij het lint. Bovendien hing dat op de hoogte van mijn stuur. Ik raakte erin verstrikt en verloor meer dan tien plaatsen. Ik heb mij dan bewust kalm gehouden. Maar in de voorlaatste ronde sloeg het noodlot opnieuw toe. Tien meter nadat ik van fiets gewisseld had, voelde ik de lucht uit mijn achtertube verdwijnen. Ik heb dan meer dan een halve ronde op een lekke band moeten rijden. Daardoor waren mijn benen zo kapot, dat ik ook nog Vervecken heb moeten laten voorgaan."