Sneeuwpret en verkeersellende
Foto: belga
De langlauf-skipistes van Baraque Michel en Signal de Botrange, in de Hoge Venen, zijn geopend. De pistes zijn bedekt met een laag sneeuw van 15 à 20 centimeter. De kwaliteit van de sneeuw wordt als goed omschreven.
Een sneeuwlaag van vijftien tot twintig centimeter eind november in de Oostkantons is niet echt uitzonderlijk. Maar de voorbije jaren kwam dat maar uitzonderlijk voor.

Van een overrompeling is niet echt sprake’, zegt Manfred Dahmen van de toeristische dienst Oostkantons. ‘Maar de vooruitzichten zijn goed. Zondag verwachten we zeker een grotere toestroom en ook de rest van de week kondigt zich goed aan. De sneeuw zal zeker tot het einde van de week blijven liggen, wat betekent dat de eerste hotelboekingen eraan komen.’

Tot aan de ski- en langlaufpistes geraken was zaterdagochtend een probleem. Op de A27/E42 lag een sneeuwlaag van vijf tot tien centimeter. In de regio van Verviers en Malmédy verliep het verkeer zeer moeilijk. Vrachtwagens raakten de hellingen niet op. Tegen de middag waren alle wegen sneeuwvrij gemaakt.

Gladde wegen

In West-Vlaanderen gebeurden zaterdagnamiddag enkele ongevallen richting kust. Door nieuwe sneeuw- en hagelbuien was de derde rijstrook van de snelweg zelfs een tijdlang niet bruikbaar. De wegpolitie vorderde meteen de strooidiensten op en raadde de bestuurders aan hun snelheid te matigen.

Op verschillende plaatsen in Wallonië rukten de strooidiensten zaterdagnamiddag uit om wegen opnieuw berijdbaar te maken na nieuwe sneeuwval. In de provincies Luik, Luxemburg en Namen werden er ernstige verkeersproblemen gesignaleerd. 'Er zijn zowat overal onberijdbare en gladde wegen, ijzelplekken, en verkeersongevallen', luidde het.

Groot aantal ongevallen op E40

De winterse buien hebben zaterdagmorgen voor verkeersellende gezorgd op de E40 tussen Gent en de Kust. Op het traject gebeurden meerdere ongevallen. Vooral op de op- en afritten moest worden getakeld. Bij de ongevallen raakten volgens de Oostkampse brandweer enkele personen lichtgewond.

In Beernem waren vijf wagens betrokken bij een ongeval. Om te kunnen takelen, werd de autosnelweg even afgesloten. Het verkeer moest de weg in Aalter verlaten. Ook in Loppem deed zich een ongeval voor.

Doden in buitenland

Niet alleen in België zorgde de eerste stevige winterprik zaterdag voor ellende op de weg. Dat was ook het geval in Oostenrijk, Duitsland en Nederland. In die landen vielen ook doden te betreuren.

In Oostenrijk eiste het winterweer met sneeuw en ijzel vier dodelijke slachtoffers. Veel wegen waren onberijdbaar. In de bergen werd gewaarschuwd voor vrij aanzienlijk lawinegevaar. Er wordt in Oostenrijk nog meer sneeuw verwacht.

In Duitsland stierven twee mensen op de spiegelgladde wegen. Hier en daar konden vrachtwagens niet meer verder.

In Nederland vielen zaterdagochtend drie doden in het verkeer. De ongevallen waren volgens de politie vrijwel zeker het gevolg van gladheid en hagel.