Leterme en delegatieleiders gisteravond toch bijeen
Formateur Leterme en de delegatieleiders van de oranje-blauwe partijen zaten donderdagavond dan toch samen rond de tafel om te onderhandelen over de communautaire nota. Eerder was gemeld dat de onderhandelaars niet meer zouden samenkomen omdat de verschillen nog te groot waren.
De vergadering vond plaats in een restaurant in de omgeving van Brussel. Het was niet de bedoeling om tot de finish te gaan, zei de woordvoerder van Leterme gisteren.

Sinds de eenzijdig Vlaamse goedkeuring van de splitsing van BHV in de kamercommissie liggen de formele onderhandelingen stil. Leterme voert sindsdien wel discrete gesprekken met de onderhandelaars en werkte aan een nota rond de staatshervorming.

De formateur zit samen met de delegatieleiders, zijnde Jo Vandeurzen (CD&V/N-VA), Bart Somers (Open VLD), Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (CDH).

Eerder donderdagavond was gezegd dat er ook deze avond geen 'plenaire' vergadering met alle onderhandelaars zou komen. Het klonk dat standpunten van de verschillende partijen - in casu CDH en N-VA - nog te ver uiteen liggen.

Terwijl de voorzitters van Kamer en Senaat Herman Van Rompuy en Armand De Decker zich voorbereiden op hun audiëntie bij de koning - waar ze moeten duidelijk maken hoe ze de dialoog tussen de gemeenschappen (staatshervorming) op gang willen trekken - werkt formateur Yves Leterme aan een consensus rond een nota die de gestrande regeringsonderhandelingen weer vlot moet trekken.

Cruciaal daarbij zijn de garanties die het kartel CD&V/N-VA eist voor een staatshervorming. Die wordt wel onderhandeld in de Conventie en de Raad van Wijzen, maar de Vlaamse partijen en vooral CD&V/N-VA willen in het regeerakkoord al een duidelijk kader en een duidelijke timing inschrijven.

Ook woensdag slaagde Leterme er niet in een consensus te bereiken over wat er nu precies in het regeerakkoord moet komen. Rond 20.00 uur besliste hij geen gezamenlijke vergadering te organiseren omdat de standpunten tussen N-VA en CDH nog te ver uit elkaar lagen.

Donderdag gebeurde na een reeks bilaterale contacten die de formateur pleegde hetzelfde. Verschillende bronnen geven aan dat de discussie nog altijd stropt en de twee partijen niet echt dichter bij elkaar zijn gekomen. Wellicht hebben de verklaringen van N-VA-kamerlid Jan Jambon - die in het parlement duidelijke eisen stelde daarin meegespeeld, maar zijn die volgens sommigen zeker niet de oorzaak.

De zoektocht naar een oranje-blauw akkoord gaat volgens dezelfde bronnen gewoon voort. Het verslag dat Van Rompuy en De Decker vrijdag uitbrengen bij de koning heeft uiteraard wel te maken met de formatie, maar is niet automatisch gekoppeld aan elkaar, luidt het. Dat betekent dat de discussie best nog enkele dagen kan worden voortgezet, al geven de liberalen aan dat de 'besluiteloosheid' niet eeuwig kan blijven voortduren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig