Pieter De Crem, fractieleider van CD&V/N-VA in de Kamer meent ook dat het wegstemmen van de Vlaams Belang-resolutie over het einde van België niets te maken heeft met het gevraagde verzoenende gebaar dat de Franstaligen vroegen.
'We hebben willen aantonen dat we geen separatisten zijn. We willen alle kansen geven aan de onderhandelaars en dit stemmen zou daar geen goed aan doen', zei De Crem.

Toch hebben enkele leden van de CD&V/N-VA-fractie zich onthouden bij de stemming. 'We zijn ook van oordeel dat er over alles gesproken moet kunnen worden in het parlement', aldus De Crem.

Dat de resolutie is weggestemd, is ook voor de N-VA geen probleem. 'Onze achterban is slim genoeg om te zien dat dit een partijpolitiek spelletje van het Vlaams Belang is', zei Kamerlid Jan Jambon.

De uitspraken van diezelfde Jan Jambon over wat er op het vlak van staatshervorming in het regeerakkoord zou moeten staan, kadert CD&V’er Pieter De Crem in de 'hoogspanning' van de onderhandelingen. 'U zal mij niet horen zeggen wat er wel en niet in moet. Daar is men nu over aan het onderhandelen. Jo Vandeurzen en Bart De Wever onderhandelen namens het kartel', zei De Crem.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig