Kamer stemt splitsingsvoorstel België weg
Frank Vandenbroucke, Dirk Van Mechelen en Kris Peeters: straks ook weer op elkaar aangewezen? Foto: © BELGA
Vanmiddag heeft de Kamer een voorstel van het Vlaams Belang over de splitsing van België weggestemd. Het voorstel wordt niet inoverweging genomen, waardoor er ook geen stemming ten gronde komt. Het afschieten van het voorstel wordt door de Franstaligen als een belangrijk gebaar beschouwd.
De meeste Vlaamse partijen hebben tegen de inoverwegingneming gestemd. De voltallige CD&V en Open VLD stemden tegen. Enkele N-VA-kamerleden bleven tijdens de stemming, die gebeurde bij opstaan en neerzitten, gewoon zitten.

Het wetsvoorstel vroeg om 'onverwijld voorbereidingen te treffen voor de algehele ontbinding van de Belgische staat, zodat de drie volksgemeenschappen – Vlamingen, Walen en Duitsers – hun eigen weg kunnen gaan'.

Daarmee krijgen de Franstaligen - onbedoeld - alsnog het door hen gevraagde signaal van de Vlamingen dat ze met België voort willen doen.

MR-voorzitter Didier Reynders vroeg vorige maand zo'n signaal na de BHV-stemming. Toen stemden de Vlamingen in de kamercommissie Binnenlandse Zaken eenzijdig voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Nog vanmiddag organiseert het parlement een minidebat over de politieke crisis. Vanavond probeert formateur Yves Leterme opnieuw om met de oranje-blauwe partijen een akkoord te bereiken rond zijn communautaire nota.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in