Exit Stevaert lijkt op komst
Foto: belga
De kans dat huidig Ethias-voorzitter Steve Stevaert voorzitter blijft van het nieuwe Ethias Finance, lijkt erg klein. In het parlement lag hij vanmiddag zwaar onder vuur. ‘We gaan voor een maximale professionalisering’, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).
Het had een debat moeten worden over de Vlaamse inbreng in de reddingsoperatie voor Ethias. Het werd een debat waarin de rol van de voorzitter van de raad van bestuur van Ethias, gouverneur van Limburg Steve Stevaert, centraal stond.

De rechtse oppositiepartijen Vlaams Belang, N-VA en Lijst Dedecker maakten van de gelegenheid gebruik om de frontale aanval in te zetten op de gewezen SP.A-politicus en de ‘verregaande politisering’ van de Ethias-bestuursraad.

‘Ik heb SP.A-voorzitster Caroline Gennez het ontslag horen eisen van Lippens en co. Maurice Lippens (Fortis) en Pierre Richard (Dexia) hebben ook hun conclusie en stapten op als voorzitter van hun raad van bestuur’, stelt Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter vast. ‘Maar nu het gaat om iemand uit de eigen kring hoeft het niet. Stevaert blijft op zijn stoel geplakt zitten, terwijl hij juist het voorbeeld zou moeten geven.’

De meerderheid, en niet alleen SP.A, staat opvallend wel achter Stevaert. ‘Laat ons er nu geen personenkwestie van maken’, zegt Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V). Het is niet aan het parlement om te bepalen wie er nog wel en wie niet in de nieuwe Raad van bestuur een plaats krijgt. Het is aan de Raad van bestuur zelf om een nieuwe voorzitter aan te wijzen.’

De SP.A zelf gaat het verst in zijn steunbetuigingen. ‘Zowel de Bankcommissie als de mutuele kassen oordelen dat Stevaert goed werk heeft geleverd’, luidt het. Het is op zijn initiatief dat de First-rekeningen beschermd werden. Hebben bankiers zoals Lippens beter gedaan? Neen. Die hebben de aandeelhouders geruïneerd. Dat de oppositie maar twee keer nadenkt over de vraag om alle politici te vervanger door die zogenaamde performante bankiers.’

Ook volgens minister-president Peeters heeft Stevaert de crisis bij Ethias ‘met zeer veel ernst aangepakt’. Toch werd uit het debat snel duidelijk dat Stevaert in de nieuwe structuur vrijwel zeker geen voorzitter wordt van de holding Ethias Finance.

Om te beginnen zal de raad van bestuur worden afgeslankt naar twaalf leden, van wie de Vlaamse regering er slechts drie zal kunnen aanwijzen. Daarnaast maakt Vlaams minister-president Kris Peeters ook duidelijk dat hij van die nieuwe bestuurders een ‘maximale professionalisering’ eist. ‘We zullen beheerders naar de nieuwe raad van bestuur zenden die het bedrijf met heel veel kennis kunnen beheren’, zei hij in het parlementsdebat.

Namen heeft Peeters niet genoemd, maar de eis om professionalisering lijkt Stevaert uit te sluiten. Die heeft nog een voltijdse job als gouverneur van Limburg en heeft eerder in verscheidene interviews toegegeven dat hij niet veel kaas heeft gegeten van het financiewezen. Die uitspraken werden trouwens gretig geciteerd in het parlementair debat om het ontslag van Stevaert te eisen.

Bovendien zeiden Vlaams vice-minister-president Frank Vandenbroucke (SP.A) en fractieleider Ludo Sannen in koor dat het niet eens zeker is of Stevaert wel geïnteresseerd is. Sannen was het duidelijkst: ‘Ik heb er ook mijn vragen bij of Steve Stevaert voorzitter van de holding moet worden. Ik weet niet eens of hij wel kandidaat is’, zei hij in het halfrond.

Dat betekent niet noodzakelijk dat Stevaert helemaal verdwijnt uit de Ethias-structuren. Stevaert is nog altijd voorzitter van het ‘oude’ Ethias, dat ook nog drie leden in de nieuwe Raad van bestuur krijgt. Mogelijk krijgt hij op die manier toch een bestuurdersmandaat. Maar de kans dat hij ook de nieuwe voorzitter wordt, lijkt erg klein.

De Vlaamse ministers herhaalden in het halfrond dat de Vlaamse regering niet van plan is voor altijd aandeelhouder van Ethias te blijven. ‘We nemen de tijd om het bedrijf een nieuwe structuur te geven. Als het weer een aantrekkelijk maatschappij is, kunnen we binnen een redelijke termijn voor minstens de helft uit Ethias stappen’, zei vice-minister-president Dirk Van Mechelen (Open VD).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig