SP.A-senator Marleen Temmerman en SP.A-kamerlid Maya Detiège werken aan een wetsvoorstel waarbij voorbehoedsmiddelen zoals de pil, het spiraal en condooms gratis gemaakt worden voor iedereen. Dat melden ze in een persbericht.
De twee broeden naar eigen zeggen op een wetsvoorstel om voorbehoedsmiddelen 'toegankelijker' te maken. 'Dat kan door de prijzen te drukken en bepaalde middelen zoals de pil, het spiraal en condooms gratis te maken voor iedereen', luidt het.

Als eerste stap hebben Temmerman en Detiège een resolutie ingediend in verband met de terugbetaling van het hormonaal spiraal. 'We focussen eerst op dit voorbehoedsmiddel wegens de hoge kostprijs (134 euro)', zegt Detiège.

De SP.A-resolutie werd in de Senaat mee getekend door parlementsleden van de meerderheid (CD&V, Open VLD en PS) en de oppositie (Ecolo). Ook de bevoegde minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS), was het voorstel genegen.

Sector niet akkoord

Maar de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en de Beroepsvereniging van Belgische Gynaecologen en Verloskundigen zijn veel minder enthousiast.

Volgens Johan Van Wiemeersch, de woordvoerder van de gynaecologenverenigingen, zijn er doorslaggevende tegenargumenten.

Zo is er de prijs. Hormoonspiraaltjes zijn nu al goedkoop. Als je ervan uitgaat dat ze vijf jaar gebruikt worden, kosten ze 27 euro per jaar. Vergeleken met vijf jaar gebruik van klassieke contraceptiva is het verschil groot.

Temmerman, die zelf gynaecoloog is, en Detiège zijn verbaasd over het verzet bij de gynaecologen. 'Met verstomming las ik in de Artsenkrant dat de Vlaamse gynaecologenvereniging (VVOG) tegen de terugbetaling van het hormonaal spiraal zouden zijn. Daarvan heb ik nog niets gehoord. (...) Bij rondvraag vielen alle collegae eveneens uit de lucht. Hiervan had niemand iets gehoord', aldus Temmerman.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig