Als de federale overheid, Vlaanderen of Wallonië uit Ethias stappen, kunnen ze in ruil de Dexia-aandelen van de verzekeraar krijgen. Dat maakt deel uit van het akkoord rond Ethias dat is voorgelegd aan de toezichthouder CBFA.
Dat schrijft De Tijd woensdag. Het akkoord over de kapitaalinjectie door de overheden bevat, op verzoek van Vlaanderen, al afspraken over een exitstrategie.

De overheden hopen hun belang in Ethias met een meerwaarde te kunnen doorverkopen. Maar ze kunnen ook altijd terugvallen op de participatie van Ethias in Dexia. De verzekeraar bezit 5 procent van Dexia, wat tegen de huidige beurskoers goed is voor zo'n 400 miljoen euro. De federale overheid en de drie gewesten bezitten sinds begin oktober samen al 5,7 procent van Dexia.

Intussen is de federale regering bezig een controleorgaan bij Fortis Bank samen te stellen. Dat zal bestaan uit twee vertegenwoordigers van de Belgische overheid en twee van BNP Paribas. Hoewel de overheid vandaag voor 100 pct eigenaar is van de bank, heeft ze geen vertegenwoordigers in de raad van bestuur en dus geen formele beslissingsmacht.

Midden december wordt de overname van 75 pct van Fortis Bank door BNP Paribas normaal gezien afgerond. Op dat moment wordt een definitieve nieuwe raad geïnstalleerd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig