'Van Gompel gaf gesjoemel toe'
Ex-burgemeester Jacques Van Gompel en Jean-Claude Van Cauwenberghe Foto: belga
BRUSSEL - Jacques Van Gompel, de ontslagnemende burgemeester van Charleroi, heeft toegegeven dat hij verdachte facturen van ex-schepen Despiegeleer geheim heeft gehouden. Het zou in totaal gaan om 17 miljoen Belgische frank, ofwel 425.000 euro. Dat meldde RTBF-radio gisteravond.
Volgens de RTBF zou Van Gompel dat bekend hebben tijdens een crisisvergadering woensdag, met Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS) en Jean-Jacques Viseur (CDH), de toekomstige schepen van Financiën van de stad.

Van Gompel ,,had beslist om de facturen a posteriori goed te keuren om de leveranciers te kunnen betalen'', vertelde Jean-Jacques Viseur. Het gaat om een hele reeks vergoedingen die door Despiegeleer waren opgezet. Sommige facturen waren voor werken voor de stad, andere waren voor puur persoonlijke zaken, zegt Viseur.

Van Gompel wilde vermijden dat bepaalde leveranciers klacht zouden indienen tegen de stad, aldus nog de RTBF.

Partijbestuur PS geannuleerd

De bijeenkomst van het Waalse partijbestuur van de PS vanmorgen is geannuleerd. De leden werden gisteravond per sms gewaarschuwd dat de vergadering werd uitgesteld.

Een officiële reden werd niet gegeven, maar wellicht liggen de gebeurtenissen in Charleroi aan de basis van de afgelasting.

Verdenking

Jacques Van Gompel werd vrijdagavond in verdenking gesteld van valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en oplichting als openbaar ambtenaar. Hij werd opgesloten in de gevangenis van Jamioulx. Zaterdag kondigde hij zijn ontslag aan.

Het voltallige schepencollege van Charleroi neemt maandag ontslag. Het college wil daarmee zijn solidariteit uitdrukken met Van Gompel. Het schepencollege voert vanaf maandag enkel nog de lopende zaken uit. Normaal treedt op 4 december het nieuwe schepencollege aan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig