PARIJS - Een dertigtal jongeren hebben in Grigny, een zuidelijke voorstad van Parijs, op klaarlichte dag een stadsbus in brand gestoken. Daarvoor dwongen ze de passagiers uit te stappen. De brandweer werd met stenen bekogeld, maar niemand raakte gewond.
De politie zette de wijk waar het incident zich voordeed af. Zeker een persoon werd gearresteerd.

Het is op 27 oktober een jaar geleden dat in de voorsteden (banlieus) van Parijs ongeregeldheden uitbraken, die drie weken duurden en Frankrijk diep schokten. De afgelopen weken vond een vijftal incidenten plaats waarbij patrouillerende agenten werden aangevallen en de autoriteiten vrezen voor een herhaling van het geweld van vorig najaar.

De regering heeft sinds vorig jaar veel geld uitgetrokken en maatregelen getroffen om de armoede en de discriminatie in de voorsteden te bestrijden. Die worden als dieperliggende oorzaak van de onlusten gezien.

De situatie lijkt nog niet wezenlijk te zijn verbeterd, maar minister van Sociale Eenheid Jean-Louis Borloo zei voor de radio dat het wel drie tot vier jaar kan duren voor er concrete resultaten zichtbaar zijn. Borloo riep ouders, verenigingen, burgemeesters en alle andere betrokkenen in de banlieus op zich verantwoordelijk te gedragen, om een nieuwe geweldsexplosie te voorkomen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig