Fernando Alonso heeft zijn tweede wereldtitel beet. Laatste concurrent Michael Schumacher was na een lekke band verplicht tot een inhaalrace, Ferrari-ploegmaat Felipe Massa zorgde met de zege voor een Braziliaans volksfeest.

Het was ook al niet goed begonnen voor Michael Schumacher. Bij de laatste kwalificatiesessie was de Duitser er op gebrand om voor een laatste keer de pole te veroveren, maar toen de Ferrari-rijder de pitlane verliet, sputterde de V8-motor. Bleek de benzinedruk te zijn weggevallen. Schumacher kon pas als tiende vertrekken, ver achter ploegmaat Felipe Massa, die voor eigen publiek de pole veroverde. WK-leider Alonso mocht als vierde op de startgrid plaatsnemen.

Puin ruimen

Veel tijd had Schumacher echter niet nodig om plaatsen te winnen. Al na twee ronden lag hij op de zesde plaats, net op het moment dat de safety car kwam voorrijden omdat Nico Rosberg met een rotvaart in de bandenmuur was beland. Zonder lichamelijk erg gelukkig, zodat na enkele puin ruimen de hele meute opnieuw kon worden losgelaten. Schumacher lanceerde vrijwel onmiddellijk een aanval op de positie van Giancarlo Fisichella en wist de Italiaan van Renault vlot te passeren. Die had het echter niet zo begrepen en waagde zich nog aan een wanhoopspoging om Schumacher achter zich te houden. Hij raakte daarbij het linkerachterwiel van de Ferrari en de Duitser liep een lekke band op.

De race om het kampioenschap was gelopen. Schumacher viel terug naar de twintigste plaats op meer dan een minuut van Alonso, de Spanjaard zelf stelde zich tevreden met een podiumplaats, ver achter Massa. Niet dat Schumacher zich bij de situatie neerlegde. In zijn 250ste en voorlopig laatste race gaf de Duitser een ware demonstratie weg, ondanks kleine technische problemen op zijn bolide. Uiteindelijk strandde hij op de vierde plaats - onderweg de snelste ronde van de wedstrijd neerzettend - op slechts vijf seconden van Alonso.

Mooi afscheid

Toch kon Schumacher na afloop nog breed lachen. Het gejuich van Felipe Massa werkte dan ook aanstekelijk. Hij is immers de eerste Braziliaan sinds Ayrton Senna in 1993 die de Grote Prijs van Brazilië wint. ,,Hier zijn geen woorden voor'', stamelde de 25-jarige uit Sao Paulo. ,,Dit is de mooiste dag van mijn leven. Ik had een fantastische machine ter mijner beschikking en had van in het begin de race onder controle. Jammer natuurlijk dat we naast beide titels grijpen. Maar ik wil Fernando en Renault graag feliciteren..

Fernando Alonso nam ze graag in ontvangst, net zoals hij tijdens de uitloopronde uitgebreid het team bedankte. "Het is dan ook dankzij die jongens dat we wereldkampioen zijn geworden'', wist de Spanjaard amper zijn tranen te bedwingen. ,,Zij hebben het hele seizoen als één man achter me gestaan."

,,Ik ben blij dat onze samenwerking zo een positief einde kent", besloot Alonso, die volgend seizoen naar McLaren trekt. ,,Het is nu de tweede keer dat ik wereldkampioen ben geworden en ik ben heel blij dat ik dat twee keer heb kunnen doen met Schumacher als tegenstander. Dat maakt die titels extra waardevol." (gve)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig