Sven Nys heeft in Kalmthout de tweede manche van de Wereldbeker veldrijden op zijn naam geschreven. Ook in 2004 en 2005 was Nys de beste in Kalmthout. De Belgische kampioen, die op 1 oktober in het Zwitserse Aigle al de eerste manche had gewonnen, haalde het met een handvol seconden voor de Fransman Francis Mourey (Française des Jeux).
Die twee reden samen een groot stuk van de wedstrijd op kop. In de slotronde versnelde Nys en moest Mourey passen. Wereldkampioen Erwin Vervecken (Fidea) werd op ruime achterstand derde als snelste van het eerste achtervolgende groepje.

Volgende week zaterdag (28/10) wordt in het Tsjechische Tabor de derde manche gereden. Voor Sven Nys was het in Kalmthout al de vierde zege (na 2000, 2004 en 2005), de dertigste WB-overwinning ooit ook.

Zware valpartij in tweede ronde

Dat het een snelle wedstrijd zou worden, stond vooraf al vast. Geen regen betekent immers snelle omlopen. Een snelle eerste ronde van Bart Wellens bracht geen afscheiding. De tweede ronde eindigde op een drama voor Jan Soetens en David Seco. Beiden moesten na een zware valpartij afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Bij Soetens vreesde men voor een sleutelbeenbreuk of een kwetsuur aan de schouder. De Spanjaard was er nog erger aan toe met een zware kniekwetsuur en misschien wel een beenbreuk.

Net voor het halfuur kwam er toch afscheiding. Enrico Franzoi was toen met versnellingsbreuk al uit de wedstrijd verdwenen. Sven Nys trok een keer door en zorgde er voor dat de vijfde van de elf ronden de snelste werd van de hele wedstrijd (5:39). Hij legde een verschroeiend tempo op dat alleen Zdenek Mlynar en Françis Mourey konden volgen. Achter de drie leiders was niemand echt tot achtervolgen bereid en dus liepen de koplopers steeds verder weg.

Twee leiders

Lang bleven ze niet met drie. Want toen de tube van de velg kwam bij Mlynar, sloeg hij tegen de grond en verdween hij uit de wedstrijd. Met enkel nog Nys bij zich liet Mourey zich niet overhalen om evenveel werk op te knappen.

Nys bleef rustig en wachtte op zijn moment in de slotronde. Hij zorgde er voor dat hij voor de Fransman aan de passage in het bos kon beginnen, ging helemaal tot het uiterste en zag de Fransman steeds verder achter blijven. Zo pakte Nys zijn vierde zege in Kalmthout, waarmee hij Bart Wellens evenaart.

,,Techniek haalde bovenhand" ,,Ik denk dat Mourey en ik elkaar waard waren, maar dat de techniek uiteindelijk de bovenhand haalde", aldus Sven Nys na zijn zesde winst van het seizoen. ,,Ik heb ook niet geprobeerd om hem eerder dan in de slotronde kwijt te spelen. Kalmthout is immers een moeilijke cross om te winnen en dan kun je beter een compagnon er bij hebben. Vandaar dat ik koos voor een late demarrage. Een demarrage die ik wilde doen met een schijf van elf naar 23 kroontjes achteraan omdat ik meer explosiviteit wilde hebben. Maar de banden van die fiets stonden iets te slap zodat ik nog een keer verwisselde en uiteindelijk de slotronde inging met de fiets waarmee ik aan de wedstrijd begonnen was."

,,Twee op twee in de Wereldbeker. Maar voorspellen hoeveel ik er ga winnen en antwoorden op de vraag of ik ze dit seizoen allemaal kan winnen, ga ik niet doen, zoals ik het vorig jaar wel deed. Ik probeer gewoon zo veel mogelijk wedstrijden te winnen. Tabor tegen de gemotiveerde Tsjechen wordt volgende week alweer een zware klus."

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig