Ondervoorzitter BOIC tipgever van Dedecker
Foto: belga
Renno Roelandt, de ondervoorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en prominent lid van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA), is één van de bronnen van Jean-Marie Dedecker in diens dossier over doping in het wielrennen. Dat heeft de senator verteld in het Eén-programma De Zevende Dag.

Dedecker ging in De Zevende Dag voor de eerste keer in discussie met Patrick Lefevre, de manager van het Belgische ProTour-team Quick Step-Innergetic én voorzitter van de AIGCP, de internationale groepering van de professionele wielerploegen. Lefevere eiste van Dedecker dat die zijn beschuldigingen eindelijk eens hard zou maken en de namen zou noemen van de Belgische toprenners die volgens hem doping gebruiken, maar zo ver kwam het nog niet.

Wel opmerkelijk was de naam die Dedecker liet vallen toen hij het had over één van de mensen die hem namen hebben toegespeeld. ,,Een dikke maand geleden komt Renno Roelandt op de viering van 100 jaar BOIC naar mij toe en hij geeft me twee namen extra. ’Meneer Dedecker, wij kunnen die mensen niet pakken, maar u kunt hun namen doorgeven aan het gerecht. Het zijn ook dopinghanderlaars’, vertrouwde hij me toe", aldus Dedecker.

Renno Roelandt bevestigde in een reactie aan Sporza het verhaal van Dedecker. ,,Ik heb hem inderdaad die namen gegeven", vertelde de dokter. ,,Het gaat om twee ex-wielrenners, maar geen absolute toppers. Ik ken die namen nog maar enkele weken en ben heel zeker van de betrouwbaarheid van mijn bronnen, anders zou ik ze niet gegeven hebben."

Roelandt zegt dat hij gewoon zijn maatschappelijke plicht heeft opgenomen, maar het WADA heeft hij bizar genoeg niet ingelicht. ,,Wat kan het WADA daar nu aan doen?", klinkt het. ,,Alleen het gerecht kan dit aanpakken."

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig