BRUSSEL - De aanhouding en opsluiting van de burgemeester van Charleroi Jacques Van Gompel zorgt bij bekende Franstalige advocaten en personen uit de gerechtelijke wereld voor heel wat kritiek. Dat bleek zondag uit de debatprogramma's op RTBF en RTL-TVi.
Zonder zich te willen uitspreken over de inhoud van het dossier leverden bekende advocaten zoals Pierre Chomé, André Risopoulos en Michel Graindorge openlijk kritiek op het gebruik van de onderzoeksrechter van de preventieve opsluiting. Zij laakten het feit dat België het enige Europese land is waar de advocaat geen enkele rol speelt bij de voorlopige hechtenis en de ondervraging door de onderzoeksrechter. Ook onderzoeksrechter Damien Vandermeersch betreurde de situatie.

Claude Michaux van de Beroepsunie van Magistraten zei niet tegen een tussenkomst van advocaten in de procedure te zijn. Dat is overigens ook voorzien in de hervorming van de strafprocedure die de Senaat al goedkeurde, maar blijft hangen in de Kamer.

Jean-Claude Van Cauwenberghe, de voorzitter van de PS, verwondert zich over de twee maten waarmee het gerecht meet in Charleroi en Namen. In Namen werd Anselme niet opgesloten, in Charleroi verdween Van Gompel wel achter de tralies.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig