Jamie Oliver is 's werelds rijkste kok
BRUSSEL - Dankzij zijn kookkunsten en jongensachtige spontaniteit is Jamie Oliver in korte tijd uitgegroeid tot een van de beroemdste koks ter wereld. Een van de rijkste ook, zo blijkt nu.
De Independent on Sunday meldt dat Jamie en zijn vrouw Jools zichzelf vorig jaar 2 miljoen pond (ruim 2.5 miljoen euro) uitkeerden nadat de winst van Jamie's keukenimperium alweer was gestegen met liefst 25 procent.

De belangrijkste bron van inkomsten wordt niet gevormd door de restaurants die Jamie Oliver leidt, maar door de opbrengst van zijn boeken, die nu al in 23 talen zijn vertaald, en van zijn televisieprogramma's. Hij heeft ook een contract met de Britse supermarktreus Sainsbury, dat hem per jaar zo'n 1,6 miljoen euro opbrengt. Zijn ontwerpen voor Tefalpannen en voor Royal Worcester-porcelein hebben hem evenmin windeieren gelegd.

De 31-jarige zoon van een pub-eigenaar stapte op zijn achtste in het vak door aardappelen te schillen voor zijn vader. Als kok in het bekende River Cafe-restaurant in Londen werd hij later ontdekt door een tv-producer. Als de ,,Naked Chef'' werd hij beroemd tot ver buiten zijn eigen land en, wat bijzonder rijk maakte.

Bijna al zijn bedrijfjes draaien goed. Het enige initiatief dat tot dusver geen winst opleverde, is zijn keten ,,Fifteen restaurants'', waar hij probleemjongeren aanleerde hoe ze een restaurant moeten runnen. De Londense vestiging verloor vorig jaar ruim een half miljoen pond, de andere drie zouden een kleine winst maken, dus de balans is negatief.

Maar ook daar hoeft Jamie niet wakker van te liggen, want hij maakte van zijn fifteen-avontuur een tv-reeks, en die bracht natuurlijk wel geld op. Dat hij tussendoor op zijn eigen, uitbundige manier campagnes voert om de schoolmaaltijden in Engeland gezonder te maken, leverde hem wel kritiek op. Hij verweet ouders dat ze hun kinderen rommel voorschotelen, maar het bracht de regering Blair er toch toe veel meer geld uit te trekken voor de maaltijden die schoolkinderen voorgeschoteld krijgen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig