Werkdruk en internet maken mannen eenzaam
Steeds langere dagen op het werk en steeds meer uren surfen op het internet hebben geleid tot een generatie jonge mannen die nog slechts weinig vrienden hebben die kunnen worden beschouwd als ,,vertrouwenspersoon''. Dat blijkt uit een onderzoek dat in de Sunday Times werd gepubliceerd.
Echte vrienden worden, als gevolg van een aantal maatschappelijke ontwikkelingen, steeds zeldzamer, zo hebben sociologen aan de Amerikaanse Duke universiteit ontdekt. Twintig jaar geleden hadden mannen gemiddeld 3,5 goede vrienden bij wie ze terecht konden met hun problemen, geheimen en twijfels.

Eenzelfde onderzoek geeft nu aan dat dit aantal ,,vertrouwensvrienden'' is gedaald tot 2. Een op de vier ondervraagde mannen zei zelfs met helemaal niemand zo'n vertrouwensband te hebben. Die laatste categorie komt het meest voor onder twintigers, die hun studievrienden uit het oog hebben verloren en niet hebben (kunnen) vervangen, en bij oudere mannen die hun partner hebben verloren.

Kennissenkring groeit
In veel gevallen heeft hechte vriendschap plaats gemaakt voor een breed netwerk van collega's op het werk en ,,chatmaatjes'' op het internet. Aan kennissen is er inderdaad geen gebrek, want veel mensen zeggen zo'n 750 anderen bij naam of van gezicht te kennen.

Maar dat zijn niet allen vrienden, zegt sociologieprofessor Lynn Smith-Lovin, die het onderzoek leidde, ,,want zij slagen niet voor de vertrouwenstest. Een man deelt zijn intieme geheimen alleen met mensen die hij zo goed kent dat hij weet dat ze te vertrouwen zijn en dat kan je van zo'n groot aantal mensen nooit zeggen''.

Zij wijst ook op het feit dat, naast een druk leven, ook factoren als het uiteenvallen van het gezin en het veelvuldig verhuizen een rol spelen. En dat 20 jaar geleden ook cafémakkers als vrienden werden beschouwd, ook al werd er alleen over voetbal gesproken en over niets persoonlijks.

Vrouwen blijken iets meer vriendinnen te hebben dan mannen, maar het verschil is marginaal. En er blijkt toch één vervanger te zijn voor de verloren vrienden: de partner, die steeds vaker als toeverlaat wordt beschouwd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig