SEOEL - Noord-Korea zal geen nieuwe kernproef uitvoeren op voorwaarde dat het zich niet door de Verenigde Staten geprovoceerd voelt. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il vorige week aan de Chinese gezant Tang Jiaxuan laten verstaan.
Het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap pakt zondag uit met het nieuws nadat eerder deze week al geluiden opgingen dat Noord-Korea aan een tweede kernproef zou verzaken.

,,Er wordt geen tweede atoomtest ondernomen zolang de VS Noord-Korea niet ,,kwellen'', zou Kim Jong-il donderdag op een ontmoeting met Tang Jiaxuan hebben gezegd. Het bericht is niet officieel bevestigd.

Op grond van de bemerkingen van de Noord-Koreaanse leider heeft China intussen wel besloten dat Pjongjang geen tweede kernproef plant.

Het communistische regime van Noord-Korea voerde op 9 oktober een eerste kernproef uit, die wereldwijd werd veroordeeld en tot zware sancties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties leidde. Er waren de voorbije dagen speculaties dat er een tweede atoomtest zou volgen. VS-buitenlandminister Rice verklaarde zaterdag sceptisch te staan tegenover toegevingen van Noord-Korea.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig