IJsland vangt vinvis ondanks verbod
Sinds 2003 heeft IJsland 39 dwergvinvissen gevangen in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Foto: epa
REYKJAVIK - IJsland heeft dit weekend een 21 jaar oud verbod op commerciële walvissenjacht geschonden. Er werd een gewone vinvis, de op één na grootste walvissoort, gevangen, zo bericht de Britse zender BBC. Het dier werd met een harpoen neergehaald voor de westkust van IJsland.
Pas vorige week kondigde IJsland aan dat het de jacht op walvissen om commerciële redenen wilde heropenen. De regering legde hierbij quota op van dertig dwergvinvissen en negen gewone vinvissen per jachtseizoen. Dat seizoen loopt nog tot augustus volgend jaar.


Ook Noorwegen jaagt op walvissen. Beide landen beweren dat die jacht nodig is om te vermijden dat de walvissenpopulatie te groot wordt en het visbestand aantast.

De gewone vinvis is de op een na grootste soort, na de blauwe vinvis. Het dier kan tot 24 meter lang worden en tussen de 45 en 64 ton wegen. De World Conservation Union (IUCN) heeft de beesten op de lijst van bedreigde diersoorten geplaatst. Sinds 1986 is de jacht op walvissen verboden. IJsland, Noorwegen en Japan willen dat het verbod wordt opgeheven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig