Dronken Jeltsin in onderbroek voor Witte Huis
Foto: ap
Bill Clinton (63) heeft uit de biecht geklapt over een bezoek van zijn collega Boris Jeltsin aan Washington. De voormalige Russische president, die in 2007 op 76-jarige leeftijd stierf aan een hartstilstand, zou in 1995 in zijn onderbroek zijn opgedoken voor het Witte Huis.

Clinton vertelde dat de geheime dienst hem op de hoogte bracht toen Jeltsin in zijn ondergoed werd aangetroffen voor het Witte Huis. De Russische president was dronken en wilde een taxi nemen om een pizza te gaan halen.

Volgens Clinton zorgde Jeltsin de volgende nacht opnieuw voor een incident. Agenten van de geheime dienst dachten toen dat er een indringer in de kelder zat van het huis waar de Russische president verbleef. Het bleek echter om Jeltsin zelf te gaan.

Clinton vertelde de opmerkelijke anekdotes tijdens zijn gesprekken met historicus Taylor Branch. Die verwerkte 70 interviews met de ex-president in een nieuw boek: 'The Clinton Tapes: Wrestling History with the President'. Branch won in het verleden een Pulitzerprijs en werd door Clinton gekozen om de memoires over zijn presidentschap op te tekenen.

De befaamde relatie van Clinton met Monica Lewinsky komt niet aan bod in het boek. Er zijn wel passages over een zware ruzie tussen Clinton en Al Gore, nadat die laatste in 2000 de presidentsverkiezingen verloor van George Bush. Gore zou toen gezegd hebben dat het gedrag van Clinton hem het presidentschap kostte.

'The Clinton Tapes: Wrestling History with the President' telt 707 bladzijden en verschijnt volgende week.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in